Estetik burun ameliyatı günümüzde özellikle ülkemizde en sık gerçekleştirilen estetik operasyonlardan biridir. Bu cerrahi ile gerek doğuştan gerekse travma sonucu oluşmuş bozuklukları düzeltmek mümkündür.
Ameliyat açık ve kapalı teknikler olmak üzere genel anlamda iki farklı teknikle gerçekleştirilebilir. Ameliyatın hangi teknikle gerçekleştirileceği hastaya ve cerrahın deneyimine göre değişkenlik gösterir. Her iki tekniğin farklı avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Fakat birinin diğerinden daha üstün olarak değerlendirilmesi doğru olmaz. Açık teknikte burun ucundan yapılan ufak bir kesi ile cerrahi gerçekleştirilir. Bu iz zamanla azalarak giderek belirsiz hale gelir. Kapalı teknikte tüm kesiler burun içinde kalmaktadır.
Son günlerde popüler olan Ultrasonik rinoplasti adı verilen yöntem hem açık hem de kapalı ameliyatlarda güvenle kullanılabilir. Burun kemiklerinin ultrasonik dalgalar yardımıyla kesilmesini sağlayan bu yöntemde ameliyat sonrası oluşan şişlik ve morluklar en az seviyeye inmektedir.
Operasyon öncesi yapılan ayrıntılı görüşmeler ve tetkikler sonucu her hastaya farklı planlamalar yapılır. Hasta kıkırdak eğriliği (septum deviasyonu) ve burun etlerinin büyümesi (konka hipertrofisi) açısından ayrıntılı olarak değerlendirilir. Yapılacak cerrahide eş zamanlı olarak solunum problemlerinin de düzeltilmesi amaçlanır.
Ameliyat süreci nasıldır?
Ameliyat ameliyathane şartlarında genel anesteziyle veya sedasyon-lokal anesteziyle önceden yapılan planlamalar doğrultusunda gerçekleştirilir. Ameliyat süresi, yapılacak işlemlerin detaylarına göre 1.5- 2 saati bulur. Bu süre, daha önce bir operasyon geçirmemiş kişiler için geçerlidir. Önceden bir operasyon geçirmiş ve iyi netice alamamış kişilerde ameliyat süresi daha uzun olabilir. Ayrıca bu hastalarda, özelikle burun desteğini ileri derece kaybetmiş olanlarda gerekirse vücudun farklı bölgelerinden (kaburga veya kulak gibi) kıkırdak alınması gerekebilir. Estetik burun ameliyatlarında, önemli yeniliklerden birisi de silikon tamponlardır. Ortasında boru şeklinde bir delik olan bu tamponlar cerrahi sonrası rahatça nefes alıp vermeye olanak sağlamaktadır. Burun estetiği ameliyatının bitiminde burun üstüne ince bir bant ve plastik bir atel yerleştirilir. Ameliyat sonrası morluk ve şişlikler yeni kullanılan yöntemler sayesinde oldukça azalmıştır.
İyileşme süreci nasıldır?
Ameliyat sonrası morluk ve şişliği azaltmak amacıyla Göz çevresine soğuk uygulama yapılır. hastanın ameliyat sonrasında, genellikle 1 gece hastanede kalması beklenir Ameliyattan 3-5 gün sonra burun içindeki tamponlar, 1 hafta- 10 gün sonra sonra burun üstündeki plastik atel ve bantlar alınır ve başka bir şey uygulanmaz. Hastaya belirli bir süre masaj yapması önerilir. Ameliyat sonrası ilk 2 gün hafif morluk ve şişlik oluşabilir. Bu şişlik ve morluklar 3. gün azalmaya başlar.1. haftanın sonunda, atel ve bantlar alındığında, hafif bir makyajla kamufle edilebilecek kadar azalmıştır. Atel ve bant alınır alınmaz, burun şekli ile ilgili değişiklikler büyük oranda görülür, ancak son şeklin oluşması ve tüm detayların ortaya çıkması daha uzun bir zamanı gerektirir. 6 ay ila 1 yıl içinde tam olarak netice oluşur.