Göz Çevresi Estetiği

Gözlerimiz ve kaşlarımız, duygu ve düşüncelerimizi ifade etmede en çok kullandığımız organımız olmakla birlikte, vücudumuzda en ince deri tabakasına sahip olduğu için yaş alma ile ortaya çıkan belirtilerin en çok gözlemlendiği yerlerdir. Yerçekiminin etkisiyle kaşların dış kenarlarında oluşan düşüklük, göz çevresinde oluşan kaz ayakları, alt göz kapağında oluşan torbalanmalar, üst göz kapağında oluşan deri yığılmaları yorgun ve yaşlı bir yüz görünümüne sebep olmaktadır. Ayrıca hem göz kenarlarının aşağı düşmesi hem de üst göz kapağındaki deri yığılmaları göz açıklığında azalmaya sebep olarak görme alanını azaltmaktadır. Gözlere canlı görünümünü tekrar kazandırmak ufak dokunuşlar ile mümkündür.

Uygulanan yöntemler başlıca nelerdir?

Göz çevresi gençleştirme uygulamalarında her ne kadar göze odaklanılsa da kaşın pozisyonu da birlikte değerlendirilmelidir. Kaşın dış kenarlarında oluşan aşağıya doğru yer değiştirme mutsuz ve yorgun bir ifadeye sebep olmaktadır. Kaş pozisyonunu belirlemede sıklıkla kullanılan yöntemlerin başlıcaları botulinum toksin uygulamaları(Botox- Dysport), iple askı yöntemleri ve kaş asma cerrahisidir. Göz çevresi gençleştirmede uygulanan yöntemler ise dolgu, toksin uygulamaları, prp- mezoterapi uygulmaları, lazer- radyofrekans uygulamaları ve göz kapağı estetiğidir. Yağ enjeksiyonları özellikle kapak cildini yenilemede ve hacim kazandırmada sıklıkla kullanılır.

Kimlere Uygulanır?

Göz kapağı düşüklüğü ve diğer göz çevresi değişikleri çoğunlukla ilerleyen yaşla beraber görülse de yapısal olarak daha genç yaşlarda da görülebilmektedir. Yani 30 yaş üstü kadın ve erkek hastalarla beraber daha genç yaştaki hastalara da uygulanabilmektedir.

Ameliyat Süreci Nasıldır?

Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen göz çevresi ameliyatları hastaya yapılacak operasyona bağlı olarak lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılmaktadır Üst göz kapağı ameliyatı sırasında fazla deri eliptik olarak çıkarılmakta, gerekirse fazla kas ve yağ dokular da çıkarılmaktadır. Göz etrafında çöküklük varsa yağ enjeksiyonu ile dolgunlaştırma yapılabilmektedir. Kaşlarda bir düşüklük söz konusu ise kaş kenarları kaldırılmalıdır. Alt göz kapağında kesiler kirpik altından veya kapak içinden yapılmaktadır. Amaç oluşan torbalanmaları düzeltmek, bozulmuş yanak ve alt göz kapağı ilişkisini düzeltmektir. Üst göz kapağı ameliyatı tek başına yapılacaksa yaklaşık 45-60 dakika sürmekte ve lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Üst ve alt göz kapakları beraber opere edilecekse yaklaşık 2-2,5 saat sürmektedir ve genel anestezi altında yapılmaktadır.

İyileşme Süreci Nasıldır?

Göz kapağı ameliyatları sonrası ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilen hafif ağrılar olabilir. Ama hastayı asıl rahatsız eden şişlik ve morluklardır. Erken dönemde buz uygulama ile en aza indirgense de, 1-2 hafta içerisinde gitgide azalıp kaybolacaktır. Ameliyat sonrası en az 3 hafta ağır aktivitelerden uzak durulmalı , en az 3 ay boyunca güneş ışınlarından korunma sağlanmalıdır.