Revizyon Burun Estetiği (Sekonder Burun Ameliyatı) Nedir?
En zorlu ve karmaşık estetik ameliyatların başında rinoplasti olarak da adlandırılan burun estetiği ameliyatları gelir. Kişiye özel planlanan ve alanında uzman hekimlerce gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatlarından sonra dahi burunda şekil bozuklukları veya nefes almakta güçlük yaşanması gibi durumlarla karşılaşılması mümkündür. İyileşme sürecinde yaşanan hastaya özel sorunlar, cilt yapısının etkisi ve burnun karmaşık anatomisi nedeniyle ilk burun estetiği ameliyatından sonra meydana gelebilen bu komplikasyonlar revizyonel rinoplasti, revizyon burun estetiği veya sekonder burun ameliyatı adı verilen cerrahiye gereksinimi ortaya çıkarabilir.
İçerik
Revizyonel Rinoplasti Ne Demek?
Geçirilen burun estetiği ameliyatı sonrasında burnun şekli ve/veya fonksiyonu ile ilgili sorun yaşayan hastalara uygulanan ikincil burun estetiği ameliyatına ‘revizyonel rinoplasti’ adı veriyoruz. Zorunluluk ya da kozmetik kaygılar nedeniyle ihtiyaç duyulabilen ikincil burun estetiği hastanın ilk operasyon sonrası yaşadığı sağlık sorunlarının düzeltilmesi ve burun şekliyle ilgili yaşadığı estetik kaygıların giderilmesi amaçlarıyla gerçekleştirilebilir. İlk burun estetiği ameliyatı öncesi süreçte olduğu gibi sekonder burun ameliyatı öncesinde de hasta detaylı olarak muayene edilir ve ihtiyaçları analiz edilir. Bazı hastalarda ufak dokunuşlar yeterli olabilirken bazı hastalar için revizyon burun ameliyatının geniş kapsamda planlanması gerekebilir.
Hangi Durumlarda Sekonder Burun Ameliyatı Yapılır?
Az önce de belirtildiği gibi sekonder burun ameliyatının yapılabilmesi için hastanın ilk rinoplasti operasyonunun başarısız ya da yetersiz sonuç vermesi şartı aranır. Bu başarısızlık ya da yetersizlik solunum fonksiyonları, burun şekli ya da her ikisi ile ilintili olabilir. Genel bir söylemde bulunmamız gerekirse sekonder burun ameliyatı gerektiren durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Hastanın burun septumunda çökme meydana gelmesi,
- İlk rinoplasti sonrası solunum sorunlarının düzelmemiş olması ya da hastanın operasyon sonrası süreçte burun tıkanıklığı sorunu yaşamaya başlaması,
- Burun şeklinde planlanan değişimlerin gerçekleşmemesi, burun delikleri arasında asimetrinin varlığı, burun ucunda düşme ya da yapay bir görünüm yaratan kalkıklık bulunması,
- Burun ucunun idealden dar ya da geniş kalması gibi durumlarda ikincil rinoplasti operasyonu planlanabilir.
Revizyonel rinoplasti planlanırken zamanlamaya dikkat edilmelidir. İlk operasyon sonrası iyileşme sürecinin tamamlanması için yaklaşık 12 ay yani 1 sene beklenmesi önerilir. Fakat hastanın hayat konforunu belirgin ölçüde engelleyen bir sorun söz konusu ise planlama hasta özelinde gerçekleştirilebilir.
Sekonder Rinoplasti Hangi Teknikle Yapılır?
Hastanın ilk operasyon sonrası yaşadığı şikayetin kapsamı, hastanın burun ve cilt özellikleri doğrultusunda ikincil rinoplasti operasyonu açık ya da kapalı teknikle gerçekleştirilebilir. Teknik seçimi hasta özelinde yapılır. Operasyon sonrası iyileşme süreç de burunda yapılacak değişimler doğrultusunda farklılık gösterebilir. Revizyon burun estetiği ameliyatı sonrası dönemde de hastanın iyileşme sürecini olumsuz etkilememesi adına sigara kullanmaması, önerilen burun spreylerini düzenli olarak uygulaması, reçete edilen ilaçları kullanması, kan basıncını artıran aktivitelerden uzak durması gerekir.